Spanska nordkusten

Gijon ligger i Asturien och här är det cider som gäller vilket tjejerna på Too-Ticki upplyste oss om och även bjöd på som välkomstdrink första kvällen. En cider med lite speciell smak, inte söt som den hemma. Det visade sig att den här veckan var det festival i Gijon med konserter på två center varje kväll. Näst sista kvällen spelade The original Blues Brothers band. Riktigt bra drag.

Sista kvällen brändes ett fyrverkeri av som var det bästa jag sett. I 27 minuter pågick ett fantastiskt skådespel som avslutades med krevader i en omfattning som gjorde att man undrade om kriget kommit.

Nästa anhalt blev Ribadero. En liten by som ligger ca. 30 meter ovanför hamnen. Här fick man träning i backarna. När vi checkade in fick vi en karta och där fanns tips om traktens sevärdheter. Vi föll för Playa Catedrales som skall vara en av världens vackraste och bestämde oss för att cykla dit. Playa Catedrales är med på UNESCOS världsarvslista. Men först skulle vi fixa lite med båten och jag upptäckte att jag saknade lite kabel. Grannbåten verkar vara locales så jag frågade om dom visste var man kunde köpa kabel. Jo det visste han men i dag var det stängt. Han erbjuder sig att följa med mig dit påföljande dag. Vi bestämde kl. 10.00 vilket passade oss, för stranden vi skulle besöka besöks bäst vid ebb och lågvattnet var 15.30.

Båtgrannen försvinner men återkommer som vi bestämt kl. 10.00 och vi ger oss i väg. Det visar sig att han skjutsar mig i sin bil. Tyvärr är elbutiken stängd. Under färden berättar jag att vi tänkt cykla till Playa Catedrales och frågar honom om han känner till den och om den är värd ett besök. Det gör han och berättar att det är den mest besökta turistattraktionen i den här regionen. Det är så många som vill besöka den att man måste ha biljett för att komma ner på själva stranden. Biljetter kan man fixa på turistkontoret i byn. Efter den fruktlösa bilresan till elbutiken ger vi oss alltså av till turistkontoret. Väl där får vi veta att man kan boka plats på nätet men att dagens platser är slut. Skall man besöka Playa Catedrales idag är enda möjligheten att ta bussen. Bussbiljetten ger automatiskt tillträde. Nästa buss går om 15 minuter. Vi väljer nästa buss som går 14.20 i stället. Då får vi tid för lite lunch här i Ribadero innan vårutflykt. Det visar sig att lunch serveras inte så här tidigt? Klockan är 12:30 men vi kan få frukost. Kaffe, juice och rostat bröd. Besöket på själva stranden inleddes med en lång kö och presenteras bäst med bilder.

Vilken tur vi hade som fick informationen från båtgrannen att det inte bara gick att cykla hit. Tänk om vi kommit hit och konstaterat att det bara är att cykla de 14 km tillbaks till båten för att dagens besök på stranden var fullbokat.

Nästa stopp är Viveiro. Här möts vi av Jocke och Cecilia på Bliss. De bjuder på fika i sittbrunnen och vi delar våra upplevelser från det att vi pratades vid på VHF utanför Nyköping när vi båda lämnade hemma vattnen efter midsommar. Även i Viveiro är det festival med konsert på torget. Här har man t.o.m. ställt upp stolar så man slipper stå. Vi borde förstått att det var ett varningstecken men bokade in oss en halvtimme innan för att få de platser vi ville ha. Det hela började med, vad vi tror var borgmästaren som tog tillfället i akt och höll tal i 20 minuter. Väldigt intressant för oss som som behärskar Spanska språket tillräckligt för att kunna beställa en öl. När han äntligen var klar intogs scenen av traktens kör. Efter en halv visas falsksång gav vi upp och promenerade hem till båten. Andra natten i Viveiro valde vi att ankra utanför hamnen vid stranden. Det gick alldeles utmärkt.

Sista anhalten innan A Coruna blev ankringsviken Cedeira. Seglingen dit började som så ofta här för motor på grund av för lite vind. Vart efter dagen gick ökade vinden. Mot slutet gjorde vi mellan 8 och 9 knop för bara storsegel. Vi var tvungna att gå upp i vind och rulla in en hel del av även storseglet.

Vi hade hört från Bliss att ankringen i Cedeira skulle vara ganska blåsig. Något som det även skrevs om i vår pilot bok. Vi hade dock tur och fick en lugn natt innan vi tog den sista etappen till A Coruna.

Vi har nu vant oss vid rytmen här, ingen vind på förmiddagen och för mycket vind på eftermiddagen. Vis av den erfarenheten valde vi att gå lite tidigare för att vara framme innan den hårda vinden blir för jobbig. Den här gången blev det inte som tidigare dagar med ökande vind på eftermiddagen. Det var väldigt lite vind hela dagen. Vi hade gott om tid och drev fram i för lite vind länge. Til slutet blev även vi tvungna att ge upp och köra motorn sista biten.

Nu har vi kommit till A Coruna och lämnat Biscaya bakom oss.

Annonser

En reaktion till “Spanska nordkusten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s